Adolescentele și imaginea corporală

Posted by

Imaginea corporală se referă la felul în care ne percepem pe noi înșine. Perfecţionismul și autocritica pot influenţa și dezvolta totodată într-un mod negativ imaginea corporală.

Deseori auzim adolescentele nemulţumite de felul cum arată spunând fraze precum: “Nu sunt suficient de înaltă”, “Sunt prea scundă”, “Părul meu este prea ondulat”, “Nasul meu este prea mic”, “Am buzele prea subţiri”. Ele consideră că dacă vor arăta așa cum își doresc, doar atunci vor putea fi fericite.  
            Imaginea corporală este fundamentală în autodefinirea adolescentelor deoarece, prin mass-media li s-a indus ideea că aspectul fizic este un punct de plecare în autoevaluarea de sine și evaluarea celorlalţi despre ele.

            Imaginea corporală și stima de sine

            Imaginea corporală nu se referă la felul cum îţi observi propriul corp atunci când te uiţi în oglindă ci la felul în care te percepi din punct de vedere fizic, la felul cum te simţi și cum te percep ceilalţi că ești. Adolescentele își formează percepţiile despre imaginea de sine, atractivitatea și acceptarea propriului corp încă din copilarie. Prin urmare, aceasta nu este o reproducere fidelă a corpului tău, obiectiv, ci mai degrabă o interpretare personală și subiectivă a aspectului tău, la care contribuie o combinaţie de elemente de natură atât cognitivă cât și emoţională, de gânduri și sentimente acumulate și modelate de-a lungul timpului. Pentru multe adolescente, imaginea corporală este strâns legată de stima de sine.

            Stima de sine se referă la felul în care ne vedem pe noi înșine, la modul în care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emoţionale, cognitive, sociale și spirituale. Legătura dintre imaginea corporală și stima de sine este mai puternică în adolescenţă decât în oricare altă perioadă a vieţii. De cele mai multe ori, o imagine corporală negativă va fi asociată cu diverse trăsături de personalitate, o stimă de sine scăzută, depresie, anxietate, frica de o evaluare negativă.

          Semne și simptome ale unei imagini corporale negative

  • se uită într-un mod obsesiv în oglindă
  • își critică corpul și se compară într-un mod frecvent cu alte persoane
  • invidiază corpul unei prietene, corpul unei celebrităţi sau al unei persoane din mass-media

          Sfaturi pentru îmbunătăţirea imaginii corporale

          Multe adolescente și nu numai, consideră că trebuie să schimbe felul în care arată pentru a se simţi bine în propria piele, dar tot ceea ce ar trebui să facă este să schimbe felul în care își privesc propriul corp și felul în care se percep.

          Corpul este doar al tău, indiferent de forma și mărimea lui! Încearcă să te concentrezi la cât de puternic și sănătos este corpul tău și la lucrurile pe care poate să le facă, nu la ceea ce crezi că este în neregulă cu acesta. Fii fericită cu tine însăţi așa cum ești!

           Identifică care aspecte ale corpului tău le poţi schimba și pe care nu. Oamenii prin definiţie sunt imperfecţi, iar acest lucru îi face unici și speciali.

          Atunci când îţi vin în minte gânduri negative despre tine, oprește-te! Apreciază faptul că fiecare persoană este mai mult decât felul în care arată. Încearcă să te focusezi asupra lucrurilor unice și interesante ale tale, asupra calităţilor tale.

          Începe să îţi îmbunătăţești stima de sine prin a-ţi oferi în fiecare zi minim 3 complimente sau lucruri pozitive pe care le-ai trăit în decursul zilei. Focusându-te pe lucrurile bune pe care le-ai făcut sau pe aspectele pozitive, poţi schimba felul în care te vei simţi, felul în care te vei privi.

          Dacă ești îngrijorată de imaginea ta corporală, acestea sunt o parte din întrebările pe care ar trebui să ţi le pui:

  • Percepţia mea despre mine este distorsionată de expunerea “perfecţiunii” din mass-media?
  • Mă surprind deseori criticându-mă de felul cum arăt?
  • Ce mă oprește să îmi iubesc corpul așa cum este?
  • Dacă aș schimba ceva la mine, oare voi fi fericită? Dar dacă nu va fi așa?
  • Cum ar fi viaţa mea dacă m-aș accepta așa cum sunt?

            Dacă consideri că nu poţi trece singură peste acest moment critic din viaţa ta nu ezita să contactezi un specialist în psihoterapie care te va îndruma spre calea cea bună!

 

Psiholog clinician – psihoterapeut
Eliza – Geanina Cogian

Copierea sau reproducerea fără menționarea sursei este strict interzisă!