Cum le vorbim copiilor despre divorț?

Posted by

Divorțul părinților, deci dezmembrarea unei familii, a unei baze de atașament, este una din cele mai puternice traume prin care poate trece un copil. Pur și simplu se spulberă un vis din care tu, ca și copil, te hrăneai, respirai.

          Dincolo de etichetarea ta ca și copil de părinți divorțați, și cei care au trecut prin epoca comunistă știu despre ce vorbesc, va trebui să-ți creezi noi mecanisme de adaptare, de supraviețuire: oameni noi, locuri noi, reguli noi, situații noi.              

          Mii de copii trec anual prin stresul provocat de divorțul părinților lor. Felul în care fiecare dintre ei reacționează depinde foarte mult de vârsta la care se află, de nivelul de dezvoltare al fiecărui copil în parte, de personalitatea lui și de circumstanțele în care se încheie o căsnicie.                        

          Fiecare divorț își pune amprenta într-un anume fel în viața copilului tău. Acesta poate fi șocat, poate avea sentimente de furie, de îngrijorare, de tristețe sau de frustrare. Totuși, sunt unii copii care ulterior pot face mai bine față stresului și se maturizează mai repede.                                              

          Ca și părinte este bine să ții cont de aceste sfaturi dacă încă nu v-ați decis că doriți să divorțați:

  • Ține conflictul și discuțiile aprinse departe de urechile copilului;
  • Fiecare părinte să facă parte din viața de zi cu zi a copilului;
  • Încearcă să nu mai dați vina unul pe celălalt în cadrul ședintelor de psihoterapie sau atunci când stați de vorbă cu prietenii – așa nu veți reuși să vă rezolvați problemele.

          Deseori adulții au nevoie de suport emoțional, moral, psihic de la prieteni, profesioniști și familie. Nu căuta suportul în copii tăi, chiar dacă pare că ar vrea să te ajute!

          Abia după ce ați luat decizia de a divorța și sunteți siguri că asta doriți, întruniți o discuție cu copiii pentru a le comunica. De preferat este să fie ambii părinți de față. Dacă considerați că va fi greu să lăsați deoparte în acel moment sentimentele de furie, vinovăție sau de a-l judeca pe celălalt, vă recomand să exersați înainte ceea ce le veți comunica copiilor de mai multe ori.

           Cu toate acestea, discuția despre divorț ar trebui spusă în funcție de vârsta pe care o au copiii și să se spună explicit că este o problemă între mama și tata, iar copiii nu au absolut nici o vină! Este foarte important ca părinții să menționeze acest lucru, deoarece copiii au tendința de a se învinovăți pentru faptul că părinții au decis să divorțeze. Oferă copiilor tăi destule informații pentru a putea să se pregătească pentru schimbările care vor urma.                                                            

          ATENȚIE! Copiii nu au nevoie să știe toate detaliile cauzei divorțului, ci doar strictul necesar!

          Cu copiii mai mici vom proceda într-un mod foarte simplu și pe înțelesul lor, astfel: “Mama și tata au decis să locuim în case separate, astfel nu ne vom mai certa așa de des, dar amândoi te iubim foarte mult!”.  

          Copiii pot avea diverse reacții atunci când le veți comunica despre divorț. Putem să le comunicăm astfel: “Este firesc să fii supărat, și amândoi te iubim, dar nu ai vrea să ne gândim la ceva care te-ar face să te simți mai bine?”.    

          Indifererent dacă copilul tău este furios, anxios sau îngrijorat cu privire la divorț, ei vor vrea să știe cum va fi fiecare zi din viața lor de acum înainte. Ca și părinte, ar trebui să fii pregătit să răspunzi la anumite întrebări pe care copiii nu vor ezita să le pună, chiar dacă îți va fi destul de greu să răspunzi sincer.

  • Mă voi muta de aici?
  • Cu cine voi locui de acum înainte?
  • Unde voi continua să merg la școală? Va trebui să merg la o altă școală?
  • Unde va locui celălalt părinte?
  • Unde vom sărbători de exemplu Crăciunul?
  • Îmi voi mai vedea prietenii?
  • Mai pot merge în vacanța de vară în tabără?
  • Pot să îmi mai continui activitățile mele preferate?

          Ajută-ți copilul să facă față situației…

          Mulți copii, și părinți, își pierd speranța de a avea o familie așa cum au sperat și mai ales copiii simt lipsa unuia dintre părinți și viața pe care au avut-o înainte. Este foarte normal ca unii copii să spere, chiar și după încheierea divorțului că părinții săi se vor împăca într-o bună zi și vor fi din nou o familie, așa cum obișnuiau să fie. Tristețea pierderii familiei este normală atât la tine cât și la copiii tăi, dar cu timpul vă veți obișnui noii situații. Asigură-ți copiii că este normal ca să-și dorească ca părinții să fie din nou împreună, dar totuși aceasta este decizia voastră finală.

          Este important să-ți încurajezi copiii să spună ceea ce simt și să înțeleagă că sentimentele lor sunt importante pentru părinții lor și vor fi luați în serios. Învață să-ți asculți copiii și ajută-i să-și exprime gândurile și sentimentele, sprijină-i în exprimarea sentimentelor. Știind că vei trece printr-o perioadă stresantă, nu uita totuși să ai grijă și de sănătatea ta! De cele mai multe ori e posibil să nu te poți descurca singur în această situație așa că, cel mai bine ar fi să cauți un grup de suport unde să poți vorbi cu alte persoane despre problemele tale, să te destăinui unui prieten sau chiar să mergi la un psihoterapeut.

Psiholog clinician – psihoterapeut
Eliza – Geanina Cogian

Copierea sau reproducerea fără menționarea sursei este strict interzisă!