Comunicarea asertivă pe înţelesul adolescenţilor sau cum să comunic eficient

Posted by

        Pentru o comunicare corectă este important să respecţi următoarele trei reguli:

 1. Să transmiţi ceea ce dorești să spui cât mai clar, pentru ca cealaltă persoană să înţeleagă exact ceea ce tu dorești să-i transmiţi; 
 2. Să asculţi ceea ce persoana cealaltă dorește să-ţi transmită prin mesajul pe care ţi-l comunică.
 3. Să spui ceea ce simţi în legătură cu ceea ce ţi s-a comunicat.

          Pentru a putea îndeplini cele trei reguli de mai sus, este important să înveţi să comunici asertiv și să înveţi să spui „nu”.

    Să spun eu NU? Oricând!         

    Cu siguranţă au existat momente în viaţa ta în care ai fi dorit să spui „nu”, sau să refuzi pe cineva, dar nu ai avut curajul să o faci din diferite motive: să nu îţi superi familia, să nu creadă cei din jurul tău că nu ai curaj să faci un anumit lucru sau poate ai avut o părere diferită faţă de a prietenilor tăi, dar ai acceptat să spui „da” în loc de „nu”, pentru a nu fi exlus din anturaj.

          Asta înseamnă că accepţi să faci ceva ce nu dorești, împotriva voinţei tale. Cuvântul “DA” pe care îl spui atunci când de fapt ai fi dorit, dar nu ai avut curajul să spui “NU”, este de fapt un “DA” mincinos, fals!

          Primul lucru pe care îl ai de făcut este să recunoști că îţi este greu să spui “NU”. De ce oare este așa de greu să spui “NU” în anumite situaţii? De ce de multe ori preferi să spui „da” deși știi că este posibil ca apoi să ai probleme?

          Cui nu i s-a întâmplat să spună o minciună “cât casa” numai ca să scape de o situaţie neplăcută, când ar fi putut să spună un simplu “NU”? De ce alegi să te încurci în propriile tale minciuni când ai putea de fapt să spui “NU”?

          Unul dintre motivele care îi împiedică pe oameni să spună „nu”, este educația pe care au primit-o acasă. O mare parte din educația noastră ne obligă să îi respectăm pe adulții din jurul nostru, să ne supunem și să îi ascultăm. De exemplu să nu ne punem „în gură” cu părinții, să nu-i contrazicem, că altfel „o încasăm”!

          Ne este teamă să spunem nu celor mai bătrâni sau celor pe care îi iubim pentru ca să nu îi supărăm, ca să nu fim respinși de aceștia sau să nu cumva să nu mai fim iubiți și apreciați de cei din jurul nostru. Ne este teamă să fim considerați egoiști sau lipsiți de inimă!

Oare nu cumva spunem “DA” doar ca să nu ne punem rău cu familia sau cu prietenii?

          De ce ne este frică să spunem “NU”?

 1. Ne este frică să nu fim judecaţi, criticaţi sau evaluaţi negativ de cei din jurul nostru;
 2. Ne este frică să nu fim excluși sau respinși dintr-un colectiv;

          Cum poţi comunica asertiv cu cei din jurul tău?

          A avea curajul să spui “NU” nu înseamnă că trebuie să intri în conflict sau să te cerţi cu cei din jurul tău. Este important să spui ceea ce simţi în legătură cu ceea ce se întâmplă și dorești să îi comunici celeilalte persoane.

 1. Folosește pronumele la persoana întâi “EU” în formularea propoziţiilor

“Eu sunt nemulţumit de felul cum îmi vorbești”

“Eu mă simt bine când tu îmi spui că am rezolvat bine tema pentru acasă ”

“Îmi place când mă ajuţi”

“Eu cred că proiectul tău a fost foarte bun”

 1. Spune ceea ce simţi, ce emoţii trăiești

“Sunt furios și aș dori să îţi spun ceea ce mă face să mă simt așa”

“Mă simt vinovat pentru ceea ce am făcut”

“Sunt nervos și aș vrea să mă lași să mă calmez, iar apoi voi veni să discutăm despre ceea ce s-a întâmplat”

 1. Fii empatic, adică spune-i celeilalte persoane că o înţelegi

“Ştiu că ești ocupat, dar aș dori să mă ajuţi cu ceva”

“Înţeleg că îţi este greu să respecţi acestă regulă, însă aș prefera să încerci să faci acest lucru așa cum îl fac și eu”

 1. Exprimă care sunt consecinţele

“Dacă vei continua să te comporţi urât cu mine, va trebui să le spun părinţilor, dar aș prefera să nu trebuiască să fac acest lucru.”

“Dacă se mai întâmplă să mă ameninţi, voi fi nevoit să merg la directorul școlii și să le spun părinţilor mei. Aș prefera să nu fac asta.”

 1. Exprimarea sentimentelor negative

“Atunci când mă întrerupi de la teme, trebuie să reiau anumite idei pentru a nu greși. Acest lucru mă deranjează și aș prefera să aștepţi până termin.”

“Când nu îmi răspunzi la telefon mă îngrijorez că s-a întâmplat ceva rău și mă enervez. Aș aprecia foarte mult dacă m-ai suna și mi-ai spune dinainte ceea ce va urma să faci.”

 1. Repetă calm și relaxat același lucru de câte ori este necesar pentru ca cealaltă persoană să înţeleagă

Prietenul tău: Îmi poţi împrumuta 20 de lei?

Tu: Nu îţi pot împrumuta bani. Nu mai am.

Prietenul tău: Ţi-i voi da înapoi în câteva zile. Am nevoie de ei. Ești prietenul meu, nu?

Tu: Nu îţi pot împrumuta bani.

Prietenu tău: Dacă tu ai avea nevoie, eu te-aș împrumuta. Nu vei simţi lipsa la 20 de lei.

Tu: Sunt prietenul tău dar nu îţi pot împrumuta nimic… Am rămas fără bani.

            De ce este important să înveţi să spui “NU”?

Aleg să spun „NU” pentru că:

 • Sunt diferit și vreau să fiu diferit
 • Am dreptul și vreau să am păreri personale
 • Vreau să mă confrunt cu o situaţie nouă
 • Vreau să mă schimb
 • Vreau să fac în așa fel încât să-mi fie mie bine
 • Vreau să fiu respectat pentru ceea ce-mi doresc

          Învață să spui NU!

 • Fii răbdător cu tine însuţi pentru a reuși să comunici asertiv, schimbarea nu se produce peste noapte, este nevoie să exersezi zilnic pentru a ajunge să devină o obișnuinţă.
 • Precizează ce anume refuzi să faci: “Eu nu pot merge cu tine la film astăzi pentru că i-am promis mamei că o voi ajuta la curăţenie”, “Eu nu doresc să chiulesc de la școală pentru că știu că apoi voi avea probleme să înţeleg materia care se predă în timpul orei.”
 • Fii ferm și politicos, astfel îi transmiți celeilalte persoane că nu îți vei schimba părerea „Îmi pare rău, dar NU te pot ajuta!”
 • Nu te scuza în mod exagerat! Prietenul tău îți spune să îi explici de ce nu îl poți ajuta? Nu trebuie să dai explicații nimănui, așa că, cel mai bun răspuns este: „Nu am timp!”
 • De fiecare dată când accepți să faci ceva, fără ca tu să vrei cu adevărat, să te gândești la ceea ce ai fi putut să faci pentru tine însuți: să stai împreună cu familia ta, sa ieși la plimbare cu prietenii, să citești o carte, să faci lucruri de care să fii mândru și care să nu aibă urmări neplăcute;

          Aceste tehnici de comunicare necesită să fie exersate pentru a reuși să devină o obișnuinţă. Notează pe un caiet situaţiile în care ai reușit să comunici asertiv, iar când se întâmplă să nu reușești, gândește-te cum ar fi trebuit să acţionezi în funcţie de regulile de comunicare explicate mai sus.

 

psiholg clinician – psihoterapeut,

Eliza Geanina Cogian

Copierea sau reproducerea fără menționarea sursei este strict interzisă!