Trăind cu schizofrenia

Trăind cu schizofrenia
Trăind cu schizofrenia, 2020, Eliza Geanina Cogian, Adina Nicoleta Karner Huțuleac, Editura Lumen, Iași

Schizofrenia, precum şi alte boli psihice, s-au instalat la om din momentul în care s-a instituit gândirea, conştiinţa şi limbajul, din momentul dezvoltării funcţiilor psihice superioare specific umane şi a conturării individualităţii umane.

Nu ai cum să știi cu adevărat care este impactul schizofreniei asupra unei persoane diagnosticate cu această boală cât și asupra aparținătorilor și familiei implicate în relație cu ea, până când nu treci în mod direct sau tangențial printr-o situație asemănătoare. Aproximativ 1% din populația lumii este diagnosticată cu schizofrenie, ceea ce înseamnă un indicator extrem de important pentru implicarea cercetătorilor pe această nișă.

Pasiunea mea pentru patologia psihologică și psihiatrică m-a făcut să mă implic în a găsi soluții eficiente atât pentru persoanele de specialitate cât și pentru persoanele diagnosticate cu schizofrenie și aparținătorii acestora, concretizându-se astfel în cartea „Trăind cu schizofrenia”, scrisă împreună cu coautoarea Adina N. Karner – Huțuleac.

Cartea are trei tipuri de abordări și anume:

Abordare teoretică: este utilă psihologilor pentru învățarea sau aprofundarea noțiunilor legate de schizofrenie și tipurile de terapie abordate în tratarea și ameliorarea pacienților diagnosticați cu schizofrenie; abordare terapeutică metacognitivă interpersonală specifică pacienților diagnosticați cu schizofrenie – acest tip de abordare nu a fost adoptat în nici o carte de specialitate în limba română pe nici un fel de pacienți; abordare terapeutică sistemică – acest tip de abordane nu a fost adoptat la pacienții diagnosticați cu schizofrenie în nici o carte de specialitate în limba română; abordare cognitiv comportamentală personalizată pe pacienții diagnosticați cu schizofrenie în urma unui studiu de specialitate făcut în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași; metode de îmbunătățire a calității vieții pacienților diagnosticați cu schizofrenie în urma impactului bolii asupra persoanei.

Abordare practică: planuri de terapie detaliate folositoare psihologilor și psihoterapeuților care lucrează cu pacienții diagnosticați cu schizofrenie; este utilă pacienților și familiilor pacienților diagnosticați cu schizofrenie având drept scop psiho-educația;

Abordare aplicativă: exerciții aplicative practice de auto-ajutorare pentru pacienții diagnosticați cu schizofrenie.

Cuprins

Capitolul I- Schizofrenia (pp. 9-24)
Definiţii şi date antice despre schizofrenie; Schizofrenia în concepţia lui Eugene Bleuler; Schizofrenia în concepţia lui Sigmund Freud; Schizofrenia în concepţia lui Carl Gustav Jung; Criterii de diagnostic conform DSM-V şi ICD-10-AM; Simptome negative; Forme clinice de schizofrenie; Analizarea şi interpretarea schizofreniei; Mit şi realitate în schizofrenie; Glosarul semnelor şi simptomelor psihiatrice în schizofrenie.
Capitolul II – Calitatea vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu schizofrenie şi a familiilor acestora (pp. 25-32)
Conceptul de calitate a vieţii; Dimensiunile calităţii vieţii; Evaluarea calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu schizofrenie.
Capitolul III – Rolul terapiei cognitiv-comportamentale în ameliorarea simptomatologiei din schizofrenie (pp. 33-47)
Definirea terapiei cognitive-comportamentale; Eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale la pacienţii diagnosticaţi cu schizofrenie; Terapia cognitiv-comportamentală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în schizofrenie; Elemente psihosociale de reabilitare a pacinetului diagnosticat cu schizofrenie.
Capitolul IV- Terapia metacognitivă interpersonală (pp. 49-66)
Noţiuni de bază ale terapiei metacognitive interpersonale; Intervenţii bazate pe relaţia terapeutică; Ramura dreaptă a procedurii decizionale; Ramura stângă a procedurii decizionale.
Capitolul V- Terapia sistemică a familiilor cu un membru diagnosticat cu schizofrenie (pp. 67-84)
Schizofrenia – tulburare sistemică la nivel de individ; Schizofrenia – tulburare sistemică familială; Abordările psihoterapeutice sistemice pentru familiile cu membri schizofrenici; Specificul abordării psihoterapiei strategice; Specificul abordării psihoterapiei transgeneraţionale; Scurte concluzii critice cu privire la abordarea sistemică a familiilor cu un pacient schizofrenic.
Capitolul VI -Ajutor Pentru Pacienţi – Elemente Practice (pp. 85-104)
Recunoaşterea simptomelor; Monitorizarea simptomelor; Motivele pentru care aveţi aceste simptome; Cum este afectat creierul în schizofrenie şi tulburarea schizoafectivă; Evaluarea emoţiilor; Recuperarea; Pericolul recăderii; Simptomele de avertizare (prodromale); Anxietatea; Depresia; Suicidul şi autoagresiunea; Alcoolul şi consumul de droguri
Capitolul VII – Ajutor Pentu Familie – Elemente Practice (pp. 105-112)
Etapele de evoluţie prin care trece un pacient diagnosticat cu schizofrenie; Factori de risc pentru recădere; Psihoeducaţia familiei; Tratamentul medicamentos; Neaderenţa la tratamentul medicamentos; Nevoia de educaţie şi socializare a persoanelor diagnosticate cu schizofrenie
Referinţe bibliografice (pp. 113-121)

Recenzie carte

APOSTU, IULIAN, Review of the Volume “Trăind cu schizofrenia” [Living with Schizophrenia], Authors: Eliza Geanina Cogian, Adina Nicoleta Karner Huţuleac, Lumen Publishing House, 2020

Volumul este un foarte bun reper de informare iar dimensiunile analizate surprind într-o sinteză unică şi accesibilă resurse ştiinţifice din domeniul psihologiei, psihoterapiei şi psihiatriei.

 „Trăind cu schizofrenia” oferă o privire cuprinzătoare și informativă asupra schizofreniei, aducând în discuție atât aspecte teoretice cât și abordări practice. Această carte se constituie ca o resursă valoroasă pentru cei interesați să înțeleagă mai bine această tulburare și să ofere sprijin celor afectați de ea.

„Trăind cu schizofrenia” se constituie ca o resursă valoroasă pentru cei interesați să înțeleagă mai bine schizofrenia din multiple perspective: istorică, clinică și terapeutică. Detaliile aduse în discuție și abordarea comprehensivă fac din această carte un ghid util pentru pacienți, familiile lor și pentru cei care doresc să se educe în legătură cu această tulburare complexă.

„Trăind cu schizofrenia” este o carte informativă și profundă, abordând schizofrenia dintr-o varietate de unghiuri. Autorii oferă o privire detaliată asupra istoriei, diagnosticului, terapiei și impactului asupra calității vieții a celor afectați de această tulburare. Această carte este esențială pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine schizofrenia și să ofere sprijin persoanelor care trăiesc cu această tulburare.

(Recenzie librăria Cărturești)

Această carte a fost citată în următoarele lucrări

Neculau, M. C. (2020). Review of the Book ”Vocea de la căpătâi. Ghid practic de consiliere psihologică la patul bolnavului” [The Bedside Voice. Practical Guide for Psychological Counseling at the Patient’s Bed], Author: Ligia Moise, Lumen Publishing House, 2019Logos Universality Mentality Education Novelty: Philosophy & Humanistic Sciences8(2), 118-121

Neculau, M. C. (2020). Intentional Identities of the Future Nurses in Professional Identity ConstructionLogos Universality Mentality Education Novelty: Social Sciences9(2), 26-43

Apostu, I. (2020). Review of the Volume “Trăind cu schizofrenia” [Living with Schizophrenia], Authors: Eliza Geanina Cogian, Adina Nicoleta Karner Huţuleac, Lumen Publishing House, 2020Journal for Ethics in Social Studies4(1), 138-140.

Recenzie: „Trăind cu schizofrenia” de Eliza Geanina Cogian și Adina Nicoleta Karner Huțuleac – Recenzii despre Cărți (wordpress.com)