Semnele unei relaţii abuzive

Posted by

          De câte ori ți s-a întâmplat să-ți dai seama, așa deodată, că au existat semne prevestitoare pentru o întâmplare și tu nu le-ai băgat în seamă?

          De cele mai multe ori, atunci când intrăm într-o relație abuzivă, pe lângă semnalele date de cei din jur și pe care bineînțeles îi considerăm dușmanii noștri, sunt semne derivate din comportamentele persoanei, care ne pot spune că vom intra într-o relație nesănătoasă și agresivă.

           CARE SUNT SEMNELE PREMERGĂTOARE UNEI RELAȚII ABUZIVE

            În faza inițială, deși îi este greu, pentru a prinde „prada”, agresorul se poartă foarte frumos: cuvinte mieroase, flori, mângâieri, daruri. Când suntem copii, părinții ne spun să nu mergem cu cineva care ne dă bomboane și se poartă frumos, doar că până la adolescență uităm asta! Apoi, puțin mai târziu, prin tot ceea ce face, un agresor vrea să demonstreze că el e șeful! El stabilește ritmul în care evoluează relația: te grăbește să vă mutați împreună, să fugi de acasă, să faci sex cât mai repede chiar dacă relația este incipientă. El hotărăște „ce și cum” pentru că agresorul știe ce e mai bine pentru tine – el e mai deștept – te cucerește cu cuvintele deja celebre: „Nu pot trăi fără tine!”. Cât de repede posibil te va despărți de cei dragi: vă mutați undeva departe, prietenii tăi nu sunt buni, de părinți nici nu mai zic… niște nemernici. Un semn important este acela că se poartă urât cu cei din jur, îi critică, nu are relații bune cu familia și prietenii, doar persoana ta e în regulă și cea mai importantă.

            Departe de casă, atât cât se poate, fără nimeni alături, vei deveni, din păcate, o pradă sigură, așa cum nici nu ți-ai imaginat vreodată.

            CARE SUNT FORMELE DE ABUZ

            Dacă semnele premergătoare nu te-au ajutat, atunci ceea ce urmează e deja foarte grav! Abuzul poate fi fizic și emoțional. Abuzul fizic e ușor de depistat, chiar și pentru cei din jur, cărora le spui că te-ai lovit de dulap sau de tocul ușii. Faptul că te rănește, că poți ajunge în situații grave de spitalizare, că cei din jur știu ce se întâmplă, că semnele sunt vizibile, te face să acționezi mai repede decât în cazul unui abuz emoțional. Abuzul emoțional e mult mai perfid. Te învăluie fără să-ți dai seama, încet și sigur. El afectează modul cum gândim despre noi înșine, ne distruge stima de sine și puterea interioară. Dacă abuzul fizic, care îl include și pe cel sexual, îl întâlnim de obicei unde victima este o femeie, victimele abuzului emoțional pot fi și bărbați și femei.

            CUM ÎMI DAU SEAMA CĂ SUNT ÎNTR-O RELAȚIE ABUZIVĂ

          În primul rând prin ceea ce spune abuzatorul: te critică, te jignește, te umilește chiar și în fața altora, face glume de prost gust, îți scoate mereu în evidență defectele, îți vânează greșelile, te dezaprobă din priviri, afișând dezgust. Prin tot ceea ce face îți arată că el e cel puternic, că doar el are dreptate și că el știe întotdeauna ce e mai bine pentru tine.

          Sentimentele tale nu au nici o importanță pentru abuzator, râde de sentimentele tale, îți depreciază dorințele, visele tale nu au importanță, nu își arată afecțiunea și refuză să facă sex cu tine ca o formă de pedeapsă.

          Ori de câte ori e într-o situație neplăcută sau are probleme, vinovatul vei fi tu. Niciodată nu ești suficient de bun pentru el, iar faptul că stă împreună cu tine e un sacrificiu din partea lui. De câte ori ai un motiv de bucurie face tot ce e posibil ca să-ți strice bucuria, iar întâlnirile cu prietenii tăi se vor termina prost.

          Te controlează, te urmărește, te verifică, iar gelozia exagerată este una din formele folosite. Te amenință de câte ori nu-i convine ceva și îți confiscă banii ca să-ți știrbească libertatea. Inventează lucruri de care ești vinovat determinându-te să demonstrezi contrariul, ca într-o luptă cu morile de vânt.

          CARE SUNT CONSECINȚELE ABUZULUI

          Pe lângă consecințele evidente ale abuzului fizic, lovituri, răni, mutilare pe viață, la fel de periculoase sunt consecințele psihologice. Trauma suferită pe timp îndelungat, stresul și tensiunea permanentă în care trăiești, emoțiile negative, produc boli psihosomatice grave, depresia fiind dintre cele mai frecvente. Dacă ești părinte, aceleași consecințe le va suporta și copii tăi, dacă nu faci nimic în acest sens.

          CE POT FACE PENTRU A IEŞI DINTR-O RELAȚIE ABUZIVĂ

          În primul rând e bine să te îndoiești de încrâncenarea ta și să apleci urechea la ce spun alții din afara relației, prietenii, rudele, de multe ori copiii fiind cei care ne atenționează. De pe margine se vede totul mult mai clar. Faptul că nu ești lovit, asta nu înseamnă că nu trăiești în tensiune și într-un mediu nociv. Abuzatorul este o persoană care face rău celor din jur pentru că așa a învățat de mic, să lovească, să manipuleze, să controleze.

           Este important să înțelegi că violența, abuzurile, nu apar dintr-o dată, ci se instalează progresiv, de aceea și confuzia victimei atunci când o lovește pentru prima dată. Primul impuls este să tolereze situația, să-l ierte, pentru că „el nu e așa”. Dacă nu poți face ce vrei sau mai mult, ajungi să nu-ți mai dorești nimic, cere ajutorul celor din jur și ajutor specializat. Un terapeut te poate îndruma spre soluțiile cele mai bune pentru tine. Totuși sper că vei pleca după prima palmă primită!

Psiholog clinician – psihoterapeut
Antoanela – Carmen Cogian

Copierea sau reproducerea fără menționarea sursei este strict interzisă!