Totul începe într-o zi când ai o revelație: totul este relativ…. absolut totul…. viața, adevărul, fericirea, normalitatea, liberul arbitru, altruismul, libertatea, iubirea…. Nu există decât o certitudine! Faptul că într-o zi vei muri! Frica de moarte este și va rămâne cel mai puternic resort al schimbării.
Dar cum ne schimbăm? Pe ce „cărare” o luăm? Unii merg la preot, alți la astrolog, unii la ghicitoare, alții la psiholog. De fapt, fiecare merge la acela cu care rezonează, la acela care se află pe același nivel de înțelegere cu el. Cei care aleg calea științifică, a psihologiei, pot ajunge la psihoterapie și aici vin cei care au curaj să-și înfrunte fricile, să-și accepte suferința și chiar să facă ceva diferit. Bravo lor! Un alt segment alege „cărările” mai blânde: citesc cărți de dezvoltare personală până li se acrește și le învață pe de rost, merg la grupuri de dezvoltare personală așteptând o minune care nu mai vine sau alte căi: aromaterapie, masaje de tot felul, desenează mandale și meditează sau, mai nou, după potențial financiar, fac o excursie până în Tibet, poate, poate, vor prinde de pe acolo o rază de lumină.
De ce aleg unii calea mai ocolită și nu acceptă că au nevoie de un terapeut? Poate pentru că le e frică să-și afle problemele? Poate că aflându-le le vor „măcina” conștiința și vor fi nevoiți să le rezolve, pierzând de fapt o serie de avantaje? Da! Da! Ai citit bine! Avantaje! Poate că le e frică de suferință sau pur și simplu consideră că nu au nici o problemă, ci doar vor să-și mai finiseze cumva, știu ei cum, evoluția personală? Indiferent de motiv, cu timpul constați că mare lucru nu ai rezolvat. Să vedem și de ce…
În terapie, persoanele cu cea mai mare rezistență la schimbare sunt de obicei persoane care au făcut sau au citit anterior cărți și articole de dezvoltare personală. Nu spun că nu e bine. Nicidecum! Problema e de fapt sensul, direcția, dacă aceasta e ordinea corectă de abordare care va aduce schimbarea. Deci…
- Dacă citești cărți sau articole de dezvoltare personală asta nu înseamnă că ai și capacitatea și determinarea de a le pune în practică fără a fi ajutat. Acumularea cu nemiluita, citind tot ce prinzi, va face un „ghiveci” în capul tău, o acumulare dezordonată de informații și vei fi tentat să reproduci în momente cheie ceea ce ai citit, considerând că e suficient să știi. Vei cita replici din cărți, vei vâna greșelile celor din jur și te vei simți superior și foarte important că ai șansa să-ți etalezi cunoștințele și „să le faci observație” că ceilalți nu sunt la nivelul tău. Beneficiu pentru tine? ZERO! Mai mult, relațiile cu cei dragi pot fi puternic zdruncinate, deoarece nimeni nu se simte bine când altcineva îi dă lecții, crezându-se atoateștiutor.
- Citind mai mult decât e necesar și fără îndrumarea și supervizarea unui terapeut – pentru că fiecare înțelege ce vrea și cum îi convine – va facilita formarea unor tehnici de apărare ale psihicului, care vor fi în dezavantajul tău într-o terapie ulterioară. Deci, atunci când terapeutul va vrea să acceseze o ipoteză terapeutică, tu vei avea „răspunsul corect” ascunzând inconștient realitatea, aceasta îngreunând terapia.
- Conceptul de dezvoltare personală are la bază tehnici, cursuri, articole, cărți și chiar filme. De multe ori, fără să ne dăm seama, aplicăm tehnicile fără să știm dacă ni se potrivesc, dacă ele țintesc acolo unde trebuie, dacă vor fi rezultate de durată. Psihicul este o „zonă” foarte stufoasă și doar un profesionist, care se ocupă cu asta zi de zi, oră de oră, vede realitatea într-un mod sănătos și benefic pentru dezvoltarea ta.
- „Piața” dezvoltării personale a devenit foarte abundentă și de multe ori o persoană necunoscătoare poate alege o formă care nu este validată științific sau care nici măcar nu este acreditată de colegiul psihologilor. O metodă de acest fel și întâlnită pe toate canalele este, de exemplu, Programarea Neuro Lingvistică – NLP. Atunci când alegi felul cum vrei să te dezvolți trebuie să te informezi și să știi că sunt mulți consilieri făcuți „peste noapte” și ca în orice domeniu nu toate persoanele sunt de bună credință.
- Este foarte important să-ți dezvolți autoobservarea, să înveți să măsori eficiența aplicării tehnicilor. Fără o privire obiectivă, a unei persoane neutre, este greu să te autoevaluezi cinstit. De multe ori sinceritatea te poate descuraja și de aceea fără să vrei te poți minți. Cu amuzament am văzut un consilier de dezvoltare personală care spunea cât de ușor poți slăbi gândind pozitiv, iubindu-te și repetând anumite afirmații pozitive, iar persoana respectivă era practic obeză!
- De multe ori participăm la cursuri de dezvoltare personală având așteptări mari, fără a înțelege că starea de bine, de moment, este dată de fapt de energia de grup, atât de plăcută și de ce nu benefică. Doar că problemele fiecărei persoane sunt specifice… atât de specifice… încât nu este posibil ca într-un grup de 10 persoane, de exemplu, cu cele câteva minute când îmi vine rândul, să mi se rezolve problemele, fără a fi focusat pe mine și pe problemă un terapeut timp de o oră. Energia de grup te poate motiva pe moment, dar motivația dispare din păcate după câteva zile, mai ales atunci când nu e „croită” rezolvarea pe problema ta.
- Totuși, cea mai importantă piedică este cea dată de sensul în care merge dezvoltarea ta. Nu poți să aplici tehnici de dezvoltare personală și care să dea rezultate dacă ai probleme mult mai profunde care necesită rezolvare. Ai ales nivelul superficial de rezolvare a problemelor și de acesta vei avea parte. Nu e de mirare că foarte multe persoane după ce termină cursuri de dezvoltare personală realizează că de fapt nu au rezolvat nimic. E ca și cum ți-ai zugrăvi casa cu floricele, culori frumoase, iar pe interior se surpă. Cum poți să gândești pozitiv și să-ți spui ce minunată ești, dacă nu ți-ai rezolvat trauma unui viol sau a morții unui părinte în copilărie?
Nu e ușor să demontezi ceea ce a fost clădit vreme de zeci de ani, mai ales, tratând cu superficialitate problemele șansele de reușită vor întârzia să apară. Procesul este greu, de durată, necesită perseverență, seriozitate și determinare. Este nevoie mai întâi să-ți dezvolți maturitatea psihologică într-o terapie individuală, să-ți rezolvi traumele, suferințele și abia apoi să recurgi la dezvoltare personală, ca o încununare a rezultatelor evoluției tale. Dar despre maturitatea psihologică într-un articol viitor…
Psiholog clinician – psihoterapeut
Antoanela – Carmen Cogian
Copierea sau reproducerea fără menționarea sursei este strict interzisă!