Cum să faci față incertitudinii COVID-19

Posted by

Fiecare dintre noi preferă certitudinea în locul incertitudinii și să stea într-o zonă de comfort. Nimănui nu-i place incertitudinea pentru că ceea ce nu poate fi prezis este înspăimântător.

Totodată, lucrurile pe care le considerăm ca fiind certe, nu se află în totalitate sub controlul nostru, cum ar fi anumite calamități și efectele adverse asupra guvernului, resurselor sau infrastructurii.

Evenimentele care se petrec în lume nu pot fi controlate de tine, însă poți controla ceea ce faci cu timpul tău atunci când stai în casă, felul cum reacționezi la stres și cum reușești să te adaptezi la momentele schimbătoare inevitabile. Acest lucru îți poate oferi un sentiment de speranță și rezistență.

Același sentiment de incertitudine îl resimte fiecare dintre noi în legătură cu pandemia coronavirusului COVID-19.    Este normal să te simți stresat și anxios când viața ți se schimbă radical. Cel mai important lucru pe care îl poți face în aceste momente este să ai grijă de sănătatea fizică și mentală a ta și a celor dragi ție. Stresul, singurătatea, anxietatea și insomniile pot slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai susceptibil la infecție.

Schimbări mari, cum ar fi munca de acasă, școala de casă sau anularea planurilor sociale pot fi resimțite ca fiind copleșitoare. Privește schimbarea ca pe o provocare interesantă și nouă de depășit, și nu una copleșitoare, făcând un program cu ceea ce dorești să întreprinzi zilnic, pas cu pas. Munca de acasă sau studiul online te pot tenta să-ți schimbi rutina zilnică, să dormi până târziu, să iei mai multe pauze decât ai nevoie sau să stai mai mult pe rețelele de socializare. Stabilește o rutină zilnică pe care să o respecți: menține orele la care te trezești și mergi la somn, mănâncă la ore fixe, pregătește-te și îmbracă-te cu haine normale în fiecare zi ca și cum ai ieși din casă. Menține echilibrul în viața ta. Bunăstarea provine din trăirea unei vieți echilibrate cu diferite activități care îți oferă sentimente de plăcere și realizare.

Rămâi activ atât mental cât și fizic. Atunci când îți planifici programul zilnic de activități este important să faci lucruri care îți mențin activ mintea și corpul. De exemplu ai putea învăța ceva nou cu ajutorul unui curs online, să înveți o limbă nouă, sau orice altceva ce ți-ai dorit mereu să faci, însă niciodată nu ai avut timpul necesar pentru a o face. De asemenea este foarte important să rămâi activ fizic. De exemplu ai putea face curățenie în casă zilnic timp de 30 de minute sau să faci exerciții fizice pe care le poți gasi online.

Nu uita faptul că suntem ființe sociale și avem nevoie de conexiuni pentru a prospera. Este important să încerci să faci diferite activități sociale care implică și alte persoane, de exemplu păstrarea legăturilor online sau prin telefon cu persoanele dragi și cu prietenii.

Fii prudent și recunoscător cu cei din jurul tău, cu toții suntem afectați mai mult sau mai puțin de haosul creat de coronavirusul COVID-19. Ai răbdare cu  persoanele pe care le ai în grijă, mai ales cu cei cu care locuiești. Dacă nu ești obișnuit să fii împreună 24 de ore din 7 zile cu cei dragi, acest lucru poate fi stresant la început pentru toată lumea. Exprimă recunoștință față de persoanele care muncesc din greu pentru a oferi mâncarea și alte bunuri de care ai nevoie.

Încearcă să accepți faptul că viața va fi diferită o perioadă de timp. Acceptă aceste schimbări ca oportunități și observă lucrurile bune care se întâmplă în jurul tău. Privește în interiorul tău și vezi cum poți să-ți reordonezi prioritățile din viața ta.

Pentru a avea o stare emoțională sănătoasă într-un context plin de incertitudine, este necesar să ne dezvoltăm rezistența emoțională. Rezistența emoțională se referă la capacitatea unei persoane de a se adapta la situații sau crize stresante. Experți în traumatologie au descoperit că oamenii nu se nasc cu rezistență emoțională, însă aceasta poate fi dezvoltată de fiecare dintre noi. Caracteristicile principale ale rezistenței emoționale sunt înțelegerea propriilor emoții, optimismul, susținerea celor de lângă tine, simțul umorului chiar și în momentele dificile, observarea obstacolelor ca și provocări, conectarea cu latura spirituală, stabilirea obiectivelor viitoare.

Psiholog clinician – psihoterapeut

Eliza – Geanina Cogian